הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה

שיתוף

חלב – בעד ונגד

אחד המנהגים בחג השבועות הוא לאכול מאכלי חלב. הסבר מפורסם למנהג זה הינו כי חג השבועות הוא חג מתן תורה, וכיוון שהתורה נמשלה לחלב, שנאמר "דבש וחלב תחת לשונך" (שיר השירים, ד,יא'), נוהגים באכילת מאכלי חלב.  גם ביתר ימות השנה  חלב ומוצריו מהווים מרכיב נפוץ על שולחננו. רגע לפני שמציפים אותנו בכל מוצרי החלב  על המדפים לקראת החג ראוי כי נבחן את תרומתם לבריאותנו בעזרת מספר עובדות.

 

בעד החלב

  • חלב ומוצריו עשירים בסידן, מינרל חשוב לבריאות העצמות ותהליכים נוספים בגוף.
  • בחלב נמצאים גם ויטמין D וסוכר הלקטוז המשפרים את ספיגת הסידן במערכת העיכול.
  • חלב ומוצריו מהווים גם מקור טוב לזרחן, מגנזיום, פלואוריד וויטמין A .
  • במזונות מן הצומח קיימים רכיבים תזונתיים העלולים לפגוע או להפחית את ספיגת הסידן. למשל: חומצה אוקסלית,המצויה בתרד,פטרוזיליה,שקדים,סלק,אגוזים,קטניות וחומצה פיטית המצויה בעיקר בסיבי דגנים.
  • החלב נקשר למניעה של אוסטאופורוזיס (בריחת סידן), להפחתת התחלואה בסרטן המעי הגס ולירידה בלחץ דם.
  • צריכה מוגברת של סידן ממוצרי חלב מסייעת להפחתה במשקל.

 

נגד החלב

  • חלב האם תוכנן להתאים לתינוק,חלב הפרה נועד לעגל וחלב הסוס לסייח. מבין היונקים היחידים בטבע שניזונים מחלב לאחר הגמילה מחלב אם הם בני האדם.
  • במדינות ששותים בהן הרבה חלב יש אחוז גבוה של שברי צוואר ירך וחולי אוסטאופורוזיס.
  • נשות שבט הבנטו באפריקה צורכות כ-350 מ"ג סידן ליום בלבד, כמות הנמוכה משמעותית מהצריכה המומלצת במערב לנשים-1,200 מ"ג. נשים אלה יולדות בממוצע עשרה ילדים ומניקות כל אחד מהם במשך כשנתיים. למרות זאת, לעיתים נדירות עצמותיהן נשברות או שיניהן נהרסות ואחוז הסובלות מאוסטאופורוזיס נמוך בהשוואה לאותה קבוצת גיל במערב.
  • חלב ומוצריו מכילים שומן רווי דבר שעלול להגדיל את רמות הכולסטרול בדם.
  • חלב מהווה מקור נפוץ לאלרגיה. כ- 7% מהילדים בישראל רגישים לחלבון של חלב פרה. דבר היכול להתבטא בעצירות, דלקות אוזן תיכונה, דלקות בדרכי הנשימה, אסטמה ופריחות עור.
  • לרבים חסר האנזים הדרוש לפירוק הלקטוז (סוכר החלב) ולכן בעקבות צריכת מוצרי חלב נלווים לעיתים נפיחות, גזים ושלשולים.(ראה המלצות בהמשך)

 

 

המלצות כלליות לצריכת מוצרי חלב באי סבילות ללקטוז

 

  1. לשתות חלב במנות של עד כוס בבת אחת.
  2. לשתות חלב יחד עם ארוחה או עם מזון אחר.
  3. להעדיף גבינת קוטג' וגבינות קשות המכילות כמויות נמוכות של לקטוז.
  4. לאכול יוגורט או לשתות משקה המכיל תרביות חיידקים חיים.
  5. לצרוך חלב מופחת לקטוז.
  6. מוצרי חלב המספקים את כמות הלקטוז הנסבלת לאכילה בבת אחת הם: 1 כוס חלב, 2 גביעי יוגורט, 350 גר' גבינה 5% ,650 גר' גבינת קוטג',5 ק"ג גבינה קשה.

מאמרים קרובים

חלב עזים – על מה ולמה ?

חלב ומוצריו הם מסמלי חג השבועות.  מדפי המקררים במרכולים עמוסים כל טוב ומציעים לנו מוצרי חלב באריזות גדולות מהרגיל בליווי מתכונים מפתים לקראת החג. רובינו

נשנושי-קיץ

נשנושי קיץ

בקיץ  לאף אחד אין כוח לארוחות כבדות וגדולות. לכן, אנו נוטים לאכול "על הדרך", במהירות, בנשנוש וכדרך אגב. החום והלחות גורמים לחוסר סבלנות, אין לו"ז

בריאות-האישה-במעגלי-החיים

בריאות האישה במעגלי החיים

ביום שאלוקים ברא את האישה הופיע מלאך ושאל: מדוע אתה משקיע כל-כך הרבה זמן ביצירה זו? אמר אלוקים: האם ראית את המפרט שתכננתי לה? היא

הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה