ההתייחסות לצום נעשית בשני אספקטים: צום דתי המשמש להיטהרות, התעלות רוחנית וחשבון נפש ומבחינה רפואית הצום נחשב כסכין הניתוחים של הטבע. כשאנו מונעים הכנסת מזון לגוף אנו נותנים מנוחה למערכת העיכול וכך מערכות הגוף האחרות פועלות בצורה יעילה יותר להפרשת הפסולת והרעלים ולזירוז תהליכי הריפוי. במהלך הצום עובר גופינו תהליכים פיזיולוגיים המתבטאים בתופעות של חולשה,סחרחורות,כאבי ראש,כאבי בטן ועצבנות.
חשוב להקפיד על מספר כללים לפני, במהלך ובסיום הצום :
לפני הצום
- שתייה מספקת של מים , להתחיל כיומיים לפני הצום. לא מומלץ לשתות הרבה מים קרוב לשעת הצום משום שזה עלול לגרום לכאבי בטן .
- המעיטו באכילת מזונות המכילים כמות גדולה של מלח (כמו חמוצים,בשר מעובד ומרקים עם אבקת מרק),זאת משום שמלח מגביר צימאון.
- הימנעו ממאכלים ומשקאות שגורמים לאיבוד נוזלים מוגבר כמו: קפה,תה, שוקולד. אנשים שצורכים הרבה קפה במהלך היום, יורידו את הכמות בהדרגה כמה ימים לפני הצום, כדי להימנע מכאבי ראש כתוצאה ממחסור בקפאין.
- מומלץ שהארוחה המפסקת תהיה מורכבת מפחמימות מורכבות כמו: אורז מלא,קטניות,בטטה,לחם מלא וכו'. כדאי לשלב גם ירקות וזאת כדי לספק לגוף סיבים תזונתיים שיאטו את ספיגת הפחמימות לדם ובכך נשמור על תחושת השובע לאורך זמן.
- עדיף לצרוך דגים ולא בשר, משום שהדגים מתעכלים מהר והבשר מתעכל לאט ועלול לגרום לגירוי במערכת העיכול.
במהלך הצום
- חום והזעה מהווים גורם נוסף לאיבוד נוזלים, על כן מומלץ לשמור על גוף רגוע ושהייה בחדר ממוזג במידת האפשר.
- במהלך הצום השתדלו ללבוש בגדים קלים ומאווררים.
בסיום הצום
- חשוב להחזיר לגוף את הנוזלים ולספק לגוף אנרגיה זמינה.
- פירות או כוס תה ממותק עם קרקר וריבה מתאימים לשבירת הצום.
- לאחר כשעה ניתן לאכול ארוחה קלה כמו סלט וביצה או פשטידת ירקות עם גבינה.
- חשוב לא לצרוך מזון עתיר שומן מיד עם סיום הצום.
בברכת צום קל וחתימה טובה !