סימנים וסימפטומים נפוצים לחסרים תזונתיים
נושר לכם השיער ? סובלים מעייפות ? העור יבש ? או פצעים בפה שחוזרים ונישנים ?
סימנים אלה מעידים כי ייתכן ורכיבים חיוניים חסרים כבר תקופה ארוכה בתפריטכם והנה עתה זה בא לידי ביטוי ומטריד את בריאותכם
כיום, בעידן חברת השפע עם השיטות השונות לעיבוד המזון ושימורו אנו פוגעים גם בערכו התזונתי של המזון וגורמים לאיבוד מרכיבים חשובים, ביניהם ויטמינים ומינרלים
מדריך מקוצר לזיהוי חסרים ברכיבים תזונתיים על פי סימנים וסימפטומים נפוצים
זיכרו ! אכילת מזון מגוון המכיל יחד את כל הרכיבים הוא המפתח לריפוי, ולא בהכרח נטילת תוספים חיצוניים
נשירת שיער : יתכנו חסרים באבץ, חומצות שומן חיוניות או חלבונים.
יובש בעיניים ( ובריריות נוספות ): חסרים בויטמין A
יובש בעור : חסרים בויטמין A ,חומצות שומן חיוניות,אבץ
דלקות חוזרות בפה ובלשון (פצעים, אפטות ): חסרים בויטמיני B
חוסר תיאבון : חסרים בברזל , אבץ או חומצה פולית (מקבוצת ויטמיני B )
אנמיה, עייפות : חסרים בברזל, ויטמין B12, חומצה פולית
ירידה בזיכרון : חסרים בויטמיני B ( B3 , B1 , B12 )
סימנים אדומים על העור והתפוצצות של כלי הדם : חסרים בויטמין C , ויטמין K
התכווצויות שרירים (עלול להתבטא גם ביתר לחץ דם): חסרים במגנזיום
היכן נמצא אותם באוכל ?
כפי שאמר הרמב"ם : " יהיו מזונותיך תרופותיך …"
ויטמין A (בטא קרוטן) : חיוני להתחדשות העור והריריות ולפעילות תקינה של מערכת החיסון. חיוני לראיית לילה תקינה ובעל תפקיד של נוגד חימצון.
נמצא ב: כבד,שמן דגים,חלמון,ירקות ופירות כתומים וירוקים כהים.
קבוצת ויטמיני B : תפקידם העיקרי בהשתתפותם בתהליכי ייצור אנרגיה. חשובים לבריאות מערכת העצבים. מונעי דיכאון,חולשה,משפרים ריכוז וזיכרון. חיוניים לחלוקה תקינה של התאים והתחדשותם. עוזרים במצבי סטרס ובעלי השפעה מרגיעה.
נמצאים ב: בשר,דגים, ביצים, קטניות ודגנים מלאים (אורז מלא,לחם מחיטה מלאה)
ויטמין C : חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון. משמש כמונע תהליכי חימצון, משפר ספיגת הברזל במעי ומסייע בהורדת רמות כולסטרול. בעל חשיבות מרובה בייצור קולגן ובכך תורם למראה העור. חשוב להפגת מצבי מתח.
נמצא ב: פלפל, גויאבה, קיווי,ברוקולי,כרוב ניצנים,עגבניה,פרי הדר,תות שדה.
ויטמין E : חיוני ביותר להגנה מפני מחלות לב וכלי דם. מגן על העור ומונע תהליכים הקשורים להזדקנות. חשוב במניעה של מחלות סרטן.
נמצא ב: שמנים צמחיים, חלמון ביצה,שקדים ואגוזים.
ויטמין K : נחוץ לייצורם של חומרים המשתתפים בקרישת דם.
נמצא ב: ירקות ירוקים ושורשיים, כבד.
ברזל: חשוב ליצירת ההמוגלובין ותאי הדם האדומים ולתפקוד תקין של מערכת החיסון. נמצא ב: איברים פנימיים, בשר, דגים,ביצים,ירקות עיליים, קטניות (עדשים!), אגוזים, פרות יבשים.
אבץ : משתתף בהפעלת תהליכים רבים בגוף. חיוני לייצור והפרשת חומצת הקיבה,הדרושה לעיכול תקין של המזון. בעל תפקיד חשוב במערכת החיסון. חשוב להתפתחות והבשלת אברי הרבייה .
נמצא ב: בשר אדום, עוף, דגים, זרעי דלעת, אפונה נבטי חיטה וקטניות.
מגנזיום : מהווה מרכיב בעצמות. מווסת את פעולת השרירים והעצבים. מסייע במניעה של יתר לחץ דם ושל מחלות לב וכלי דם.
נמצא ב: אגוזים, קטניות, נבט חיטה, שקדים.
כיצד נשמור על ערכי הויטמינים במזון ?
- מומלץ לאכול ירקות ופירות טריים, בישול וחיתוך הורסים את הויטמינים.
- שימוש בשיטות בישול מהירות (אידוי, הקפצה) , אין צורך לרכך את הירקות יותר מידי. בישול ממושך פוגע בפעילות הויטמינים.
- לבשל ירקות בכמות מים קטנה, אם בישלנו בכמות מים גדולה מומלץ לשתות את מי הבישול.
- בישול בכלי סגור, מונע חשיפה של הויטמינים לאור ולאוויר.
- בישול עם מעט שמן צמחי יעזור להגן על הויטמינים המסיסים בשומן.
- בתום הבישול, לאחסן את האוכל מיד במקרר ולא לחכות שיתקרר בחוץ. כך נמנע איבוד ויטמין C וחומצה פולית.