סוכרת – כשהמתוק הופך למר

הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה

שיתוף

סוכרת – כשהמתוק הופך למר

סוכרת – כשהמתוק הופך למר

קמים בבוקר, ממהרים ,לוקחים את הקפה ביד אחת וביד השנייה איזו עוגייה.

מגיעים לעבודה ואין זמן להפסקת אוכל,אז בזמן דיון או ישיבה נחטוף מהכיבוד המוצע לנו: בורקס,קרואסון או דבר מאפה דומה. עובדים בלחץ והנה לא שמנו לב והגענו כבר לארוחת הצהריים, למי יש זמן להפסקה מסודרת? אז נקנה בגט שמוצע למכירה בקפיטריה המקומית או שנסתפק במה שנשאר מהכיבוד בבוקר. חוזרים הביתה רעבים ואז נאכל מכל הבא ליד.

למחרת התסריט דומה, וכך אנו ממשיכים חודש אחר חודש שנה אחר שנה.

תסריט זה הוא מתכון בטוח לחוסר איזון ולהתפתחות מחלת הסוכרת.

 

מהי סוכרת ?

סוכרת הינה הפרעה בחילוף החומרים הגורמת לעלייה ברמת הסוכר בדם. ניתן להבחין בשני סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2.

סוכרת מסוג  1 (נקראה גם סוכרת נעורים) מופיעה כתוצאה מהרס של תאים המייצרים אינסולין בלבלב,וכך נגרמת הפסקה בהפרשתו. סוכרתיים עם סוכרת מסוג 1 זקוקים להזרקה קבועה של אינסולין.

בסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) הלבלב ממשיך לייצר אינסולין, אך מסיבות שונות נפגמת יכולת הגוף להשתמש בסוכר ויש פגיעה חלקית ביכולת הלבלב להפריש אינסולין. אחת מפעולותיו החשובות של האינסולין היא שמירה על איזון רמת הסוכר בדם. תופעה זו בה האינסולין לא מצליח להכניס את הסוכר לתאים ובכך להוריד את ריכוזו בדם נקראת "עמידות לאינסולין". עם הזמן עלולות להתפתח הפרעות נוספות כגון: כבד שומני, השמנה והשמנה ביטנית ועוד.

 

הסימפטומים העיקריים המתריעים על הופעת הסוכרת:

חולשה , אובדן משקל (בשלב ראשוני), הטלה מרובה של שתן , צמא, טשטוש ראייה, הפרעה בריפוי פצעים, אין אונות, הרגשת נימול בגפיים.

בסוכרת מסוג 2 הסימפטומים בד"כ קלים מאוד,המחלה מתפתחת באיטיות ולעיתים חיים שנים מבלי לדעת כלל שיש סוכרת.

הסיכונים הנלווים למחלת הסוכרת:

  • השמנת יתר
  • היפרכולסטרולמיה-כולסטרול גבוה.
  • בעיות לב וכלי דם
  • יתר לחץ דם.
  • נזק כלייתי.
  • נזק עצבי.
  • פגיעה במערכת החיסון.
  • פגיעה בעיניים.
  • סכנה להופעת נמק בגפיים התחתונות.

 

איך נקטין את הסיכון להתפתחות סוכרת ?

 

  1. יש לאכול ארוחות קטנות כל 3-4 שעות, מה שמונע עליות חדות ברמות האינסולין בדם. אכילת ארוחות גדולות ודשנות מעלות את רמת האינסולין ומשבשת את קליטת הסוכר על ידי התאים.
  2. להקטין את כמות הפחמימות הפשוטות עד כמה שאפשר. זהו מזון שמכיל סוכרים מכל סוג : סוכר לבן וחום, דבש ,ריבה וכדומה. כדאי להימנע מעוגות,עוגיות,ממתקים, שתייה ממותקת. כמו כן,לא להרבות באכילת פירות, כי הם מכילים סוכר (פרוקטוז).
  3. בבחירת הפחמימות בתפריט היומי ,לבחור פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך (שמעלות פחות את רמת הסוכר בדם), כמו לחם מחיטה מלאה, דגנים מלאים,אורז מלא או בסמטי מלא, גריסים וקטניות.
  4. להקטין צריכת פחמימות מורכבות בעלי מדד גליקמי גבוה, כמו

אורז לבן,קמח לבן,תפוחי אדמה,תירס.

  1. לאכול ירקות בשפע – מומלץ לצרוך ירקות בצבעים שונים.
  2. לצמצם ,ככל האפשר, את צריכת האלכוהול.
  3. להמעיט ככל האפשר בשומנים מן החי,כמו חמאה,שמנת,קצפת,בשר שמן,נקניקים ונקניקיות, ולהעדיף שומנים מן הצומח, במיוחד שמן זית, אבוקדו,אגוזים ושקדים .
  4. שמירה על משקל גוף תקין,ודיאטה במידת הצורך. הרזיה מורידה את רמת האינסולין בדם ומעלה את רגישות רקמות הגוף אליו. במיוחד חשוב להקטין את היקף המותניים, שם מצטבר השומן המסוכן יותר, סוג שומן זה מפריש חומרים שמפריעים לפעילות האינסולין ומהווים גורם סיכון למחלת לב וכלי דם.
  5. לעסוק בפעילות גופנית מתונה אך סדירה,כגון: הליכה של 30-40 דקות, חמש פעמים בשבוע. לפעילות גופנית השפעה מיטיבה על רמות האינסולין ועל עמידות לאינסולין.
  6. מומלץ לעשות בדיקות דם כל 6 חודשים, כדי לגלות את עליית

הסוכר בזמן.

 

ויטמינים ומינרלים לטיפול במחלת הסוכרת

(שימו לב, אינם תחליף לטיפול התרופתי ! יש להיוועץ באנשי מקצוע טרם לקיחתם)

 

כרומיום – מינרל החיוני למידת הרגישות של התאים לאינסולין. הכרומיום מפחית את רמת הסוכר בדם בעת צום, ומשפר את העמסת הסוכר.

סוג הכרומיום הנפוץ בשימוש הוא כרומיום פיקולינט. מחקרים הראו ירידה בצורך להשתמש בתרופות עם השימוש בתוסף זה.

חומצה אלפא ליפואית – נוגד חמצון חזק ביותר, דמוי ויטמין. היא משפרת את צריכת הגלוקוז (סוכר) בתאים אצל חולי סוכרת מסוג 2. בעלת יכולת לצמצם פגיעות עצביות בחולי סוכרת.

ויטמין E ו- C   – ויטמינים הנחשבים נוגדי חימצון יעילים למניעת חלק ניכר מסיבוכי המחלה.

מגנזיום – מינרל ,שבחסרונו תחריף תנגודת התאים לאינסולין.

צמחי מרפא – קיימים צמחים רבים לטיפול בסוכרת:

הנפוצים הם : החילבה,  לזרעי החילבה השפעה נוגדת סוכרת. ג'ימנמה , ניתן לצרוך את עלי הצמח כחליטה או טיפות המופקות בתהליך מיצוי. ידוע כמוריד את רמות הגלוקוז בדם וממתן את הרצון למתוק.

 

סטיביה – הממתיק האידיאלי

צמח הסטיביה רבודיאנה, גדל בדרום אמריקה.

עלי הצמח משמשים להמתקה ולתיבול המזון.

זהו ממתיק טבעי לחלוטין שנמצא בשימוש זה אלפי שנים.

ממתיק זה בטוח לשימוש ללא כל חשש !

ניתן להשיגו בצורתו הטבעית, לגדלו כשיח באדנית ולהשתמש בעליו להמתקה. אפשרות נוספת, זמינה ונוחה , להשיגו בבתי טבע כאבקה או כטיפות ולהמתיק בעזרתו כל משקה.(שימו לב שלא מגיע עם תוספות של ממתיקים מלאכותיים אחרים). מחקרים דיווחו כי הסטיביה נמצא כמסייע בוויסות רמות הגלוקוז בדם.

 

מאמרים קרובים

הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה