מהן הסיבות לעלייה במשקל בחג הפסח ?

הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה

שיתוף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

מהן הסיבות לעלייה במשקל בחג הפסח ?

מהן הסיבות לעלייה במשקל בחג הפסח ? 

חג החירות, חופש, ארוחות משפחתיות, טיולים בחיק הטבע, נופש הכל כלול. כל אלו ועוד הם חלק מחוויית החג, טוב שיש את ההפוגה הזו המאפשרת הפוגה ומנוחה  משגרת היום יום. השאלה כיצד נשכיל לתכנן נכון את התפריט לימות החג  על מנת שנצלח אותו ללא שאריות של קילוגרמים עודפים ?

לשם כך חשוב שנבין חלק מהסיבות לעלייה במשקל במהלך ימי החג

 

  • שינוי הרגלים קיימים: זמני הארוחות משתנים ולעיתים גם סביבת האכילה. אכילה באווירת נופש וחופש יוצרת תחושה של "מותר", אכילה בחברה מאפשרת זמן רב יותר סביב השולחן. נסו להיות מתוכננים ופחות ספונטניים. קחו אתכם מספיק נשנושים בריאים ליום טיול, קראו את תפריט המסעדה אליה הולכים ונסו לבחור מנות בריאות מראש. תהנו מחברת הילדים, המשפחה ונסו לקשור זאת פחות לארוחות.
  • בימים שלפני החג אנו עסוקים בהכנות ולעיתים קרובות מוצאים את עצמינו מדלגים על ארוחות, מה שעלול לגרום לאכילה מופרזת וחוסר שליטה מאוחר יותר. מומלץ להכין מראש מזונות זמינים בעלי דירוג שובע גבוה אך לא דורשים הכנה רבה. למשל: להכין מראש מספר ביצים קשות שתהיינה זמינות במקרר, להצטייד בקטניות מבושלות מוכנות וקפואות שדורשות רק חימום קל ושלבו איתן מגוון ירקות.
  • בפסח מגוון קטן יותר של מוצרי מזון, אלו יוצרים לעתים תחושה מדומה של רעב או צורך בסיפוקים. האיסור וההימנעות עלולים ליצור את תחושת רעב מדומה, בדיוק כמו הידיעה שאנו ב"דיאטה" וכבר מתחילים להרגיש רעבים.
  • מאכלי החג האופייניים עתירי שומן וקלוריות ומשפיעים בקלות על עלייה במשקל. לטקעס ( לביבות תפוחי אדמה מטוגנות), מצה בריי (מצה עם ביצה מטוגנת) ,סוגים שונים של תפוחי אדמה מטוגנים ועוד. שלבו כמה שיותר אפיה במקום טיגון ובמידת הצורך השתמשו בשמנים איכותיים ובמידה.
  • הארוחות העשירות בפחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה, כלומר מעלות מהר את ריכוז הגלוקוז בדם ( מצה, תפוח אדמה , עוגיות) ובהתאם גם הירידה בריכוזו תלולה ומהירה. תנודות קיצוניות אלו בריכוז הסוכר יוצרות את חוסר האיזון והכמיהה למתוק. חשוב לשלב בתפריט מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כמו: בטטה, עדשים וקטניות נוספות, מגוון ירקות העשירים בסיבים תזונתיים. ניתן להיעזר בתמצית צמח הג'ימנמה, צמח זה מסייע במטבוליזם הגלוקוז, מפחית כמיהה למתוק, משפר את שריפת השומנים ומסייע בהורדת משקל. אפשר להשתמש בעלי הצמח כחליטה בתה.

 

טיפים לעיכול קל בפסח

כדי להימנע מבעיות עיכול שנובעות ממאכלי הפסח להלן טיפים אחדים:

  • רצוי לגוון את הארוחות בירקות טריים ולהוסיף מנות צמחיות כגון: פשטידת ירקות, ירקות מאודים וכו’.
  • לפני הארוחה מומלץ לשתות שתי כוסות מים, להרבות בשתיית מים וחליטות צמחים במהלך היום.
  • ניתן להוסיף סיבי פסיליום המעניקים תחושת שובע ומקלים על העיכול. חשוב מאוד להקפיד לשתות הרבה מים בנטילת תוסף סיבים.
  • במהלך החג מומלץ לאכול מצות מקמח מלא ולהכין מהן את מאכלי החג, משום שהן קלות יותר לעיכול ומכילות יותר סיבים תזונתיים.
  • בימים אלו זמינים הפרות הטרופיים כגון: פאפייה ואננס, טריים כמובן. פרות אלו מכילים את אנזימי העיכול פפאין וברומלין המקלים על תחושת הכבדות לאחר ארוחה.
  • מומלץ להמעיט בשימוש במלח המגביר את התיאבון ותחושת הצמא ומאיץ נפיחות שנוצרת עקב אגירת נוזלים.
  • הקפידו לעסוק בפעילות גופנית המשפרת את זרימת הדם וממריצה את המערכות בגוף, כולל מערכת העיכול.

 

כדאי לדעת :

מצה – 140 קל'

2 קניידלך – 90 קל'

1 כף קמח תפוחי אדמה – 40 קל'

תפוח אדמה אפוי או מבושל – 90 קל'

2 תפוח אדמה ממולא בשר ( כרמלעך ) בגודל בנוני – 250 קל'

10 יחידות צ'יפס חם – 155 קל'

מצה בריי, מטוגן במעט שמן – 300 קל'

1 כף שוקולד (נדרשות 2-3 כפות למריחה על מצה שלמה) – 100 קל'

עוגיית קוקוס מצופה שוקולד – 400 קל'

מאמרים קרובים

חלב עזים – על מה ולמה ?

חלב ומוצריו הם מסמלי חג השבועות.  מדפי המקררים במרכולים עמוסים כל טוב ומציעים לנו מוצרי חלב באריזות גדולות מהרגיל בליווי מתכונים מפתים לקראת החג. רובינו

נשנושי-קיץ

נשנושי קיץ

בקיץ  לאף אחד אין כוח לארוחות כבדות וגדולות. לכן, אנו נוטים לאכול "על הדרך", במהירות, בנשנוש וכדרך אגב. החום והלחות גורמים לחוסר סבלנות, אין לו"ז

פסח – החירות לבחור נכון

פסח – החירות לבחור נכון

פסח – החירות לבחור נכון חג הפסח, הבא עלינו לטובה, מציב בפנינו אתגרים רבים. שינוי הרגלים קיימים ומגוון קטן של מוצרי מזון יוצרים תחושה של

תזונה נבונה גם בחופשה

תזונה נבונה גם בחופשה

תזונה נבונה גם בחופשה בטיול בחו"ל מומלץ לאכול שתי ארוחות עיקריות ביום, ארוחת בוקר עשירה וארוחת ערב. לארוחת צהריים רצוי לבחור מזון "קל" כדוגמת סלט,

לשמור-על-הדיאטה

הנשנושים שלא ישברו לכם את הדיאטה

הנשנושים שלא ישברו לכם את הדיאטה חשוב לאכול בין שלוש הארוחות העיקריות, כדי לא להגיע אליהן רעבים מידי. מומלץ לבחור נשנושים שטעים לכם לאכול, וכדאי

הזדמנות לשינוי

מירי רימון

אימון לבריאות ואיכות חיים

B.Sc | MPH

פניה מהירה